Skip to content

Guvernul Ciolos – faza pe Sanatate

Guvernul Ciolos – faza pe Sanatate

A inceput faza pe Sanatate a noului Guvern Ciolos cu un ministru-model de 5 ore si un nou ministru cu oarecare background medical si managerial. Acuma vazand propunerile nu mai conteaza asa de mult Ministrul ci conteaza sa vedem lista de consilieri. Cu cine se consulta noul Ministrul al Sanatatii?? Cred ca acesta trebuie sa fie marea intrebare in acest moment. Cu siguranta prioritatiile strategice sunt cele de mai jos si la acest moment acestea fac parte din viziunea de ansamblu, insa punerea in practica ridica mari semne de intrebare avand in vedere guvernarea de un …an..lumina.

Dar sa comentam cateva aspecte:

PROPUNERILE GUVERNULUI CIOLOS PE SANATATE

4.2. Sănătate

-Elaborarea, dezbaterea publica si adoptarea unei noi legi a sanatatii – Suna popular de bine, vrem sa vedem ce insemna acesta care sunt obiectivele strategice? directia de dezvoltare si ce se doreste sa se schimbe, in ce mod si care este viziunea privind implementarea. In acest moment este o utopie si necesita mult mai mult decat un an de guvernare, elaborare, dezbatere publica, publicare, etc.

Redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanţei şi integritate, având ca finalitate creşterea calităţii actului medical, dar şi reducerea migraţiei în străinătate şi acoperirea deficitului de personal din unităţile sanitare, în special din mediul rural prin acordarea de stimulente. – Din nou sunt foarte bine punctate doleantele intregului spectrului medical, stim toti ce dorim, asteptam sa dezbatem directiile strategice ale acestui aspect. Ma bucur ca apar cuvinte noi, cumar fi ” criteri de evaluare a performantei” . Intrebarea mea este daca aceste metode sunt si vor fi VALIDATE, sau vor fi expresia unui grup de ”experti” intr-un nou experiment pe sanatate. Raman intrebari :Care este modalitatea de analiza?  Care sunt procesele? Care sunt metodele de ”data quality”check/assurance”? Care sunt mijloacele si metodele de masurare? Care sunt metodele de validare?..s.a.m.d

Dezvoltarea de programe naţionale de prevenţie şi educaţie pentru sănătate, care să îmbunătăţească semnificativ starea de sănătate a populaţiei, în special în rândul comunităţilor defavorizate. – Tema europeana ridicata este buna, problema este ca toata populatia Romaniei este defavorizata prin lipsa accesului la educatie si preventie. Nu este o tema doar a comunitatilor defavorizate, este o prioritate strategica nationala si trebuie tratata ca atare. Aici se poate contura un aspect. Daca Ministerul Sanatatii va face reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica, va aduce conceptul de preventie acolo unde ii este locul, sau daca cel putin avea inspiratia sa faca un copy-paste a anilor 80, atunci simt ca directia este buna. Daca dezvoltarea de programe de preventie si educatie se rezuma la niste ordine de ministru fara sa implice Institutele de Sanatate Publica, DSP-urile si Administratia Locala, esecul este previzibil.

Elaborarea unui program multianual de investiţii în sănătate, în vederea asigurării actului medical la standarde care sa convearga cu cele din UE. – Avem programe de investitii si studii de fezabilitate si le refacem din 90, stim ca trebuie construite acele noi spitale in zonele strategice, stim ca suntem depasiti moral si fizic….va rugam nu ma pierdeti vremea si banii pe alte studii, treceti va rog la implementare, si nu o mai luati de la capat. Aici va fi o problema, de ”foaier” , privatii si marile companii medicale cu capital extern, nu vor dori acest lucru si o stim toti de ce. Presiunea externa este imensa, din partea Americii, Turciei, Austriei si chiar a Ungariei. Romania va merge inca 10 ani in studii de fezabilitate, si totul va fi tratat diplomatic. Sa nu fiti idealisti ca cineva isi doreste ca Romania sa aiba o structura de spitale moderne la standarde, sau ca un guvern de 1 an, cu un ministru al sanatatii bine intentionat au sa porneasca marile proiecte in sanatate. Este o utopie si asta insemna Razboi cu Uniunea Europeana si mai ales cu SUA. Daca vor fi investitii vor fi pe pachete mici, in acelasi spitale obosite.  Atat timp cat noi ne facem ca investim haotic, si ei se fac ca ne lasa in pace. Nimeni nu are interes ca structura spitaliceasca din Romania sa treaca la standarde europene pentru ca orice analist stie ca puterea Romaniei este incredibila in acest domeniu si ar destabiliza toata Europa,…. Sanatatea este a doua piata dupa armament si energie. Asta ca sa nu ne mai tutuim diplomatic.

-Introducerea de standarde obligatorii de calitate pentru toate nivelurile sistemului sanitar românesc şi a unui sistem de control al calităţii şi asigurare a calităţii serviciilor medicale; – ..e frumos sa folosim cuvantul standarde, ..acum in comparatie cu ce ne comparam si depinde la ce ne raportam?…Avem Autoritatea de Calitate in Sanatate, avem standarde, avem acreditari, avem centre de calitate in fiecare spital din Romania…ce intelegeti prin introducerea de noi standarde? Altele ?? adica, mai facem niste hartii? Pentru acesta trebuie sa facem niste comisii, sa analizam si dupa un an daca suntem si bine platiti mai avem niste standarde obligatorii si gata obiectiv atins. Haideti sa fim concreti si corecti cu noi insine, sa vorbim de cost-eficenta, cost-beneficiu, randament, rata de performanta, indicatori calitativi si cantitativi masurabili-publici-transparenti, trasabilitatea proceselor, evaluare externa, audit extern. Daca noi ne tot evaluam pe noi si ne felicitam la conferinte de ce succes am avut nu ajungem nicaieri. Evaluati IMPACTUL nu hartii.

-Evaluarea sistemului de urgenţă la nivel naţional şi realizarea unui necesar de investiţii în vederea asigurării operativităţii echipajelor de interventie în special în mediul rural și în situații critice sau dezastre. – Aceeiasi intrebare..cine evalueaza? care este metoda de analiza? care sunt indicatorii urmariti? Pai sa vorbim pe cifre, eu vreau sa doar vad costul/medic/pacient in UPU la nivel national intr-un tabel mareee, – un lucru atat de simplu dar cu implicatii majore asupra vizunii cand faci beckmarking national . Apoi cum stam la gradul de satisfactie al pacientiilor in UPU? Cum stam cum supraproductia? Cum stam cu lipsa de cadre? Cum stam cu volumul de munca/medic/personal medical superior? Cum stam cu costurile?Cum stam cu cresterea gradului de erori medicale in UPU? Ce genereaza acest aspect? Cum stam cu circuitele?Cum stam cu  protocoalele? Cum la puterea N luate cate K. Cuvantul este transparenta si EVALUAREA sa o faca mai multi independeti si sa fi TRANSPARENTA. Atunci va credem.Pana la proba contrarie aplicam principiul bunei intentii si al nevinovatiei. Daca si dr.Raed Arafat iasa public si spune, da e bine ce am facut, dar putem sa imbunatatim acest aspect, haideti sa vedem unde sunt probleme si sa facem sistemul independet de mine, incep sa cred. Daca dr.Raed Arafat fata de care am tot respectul, zice sistemul e cel mai perfect si ramane asa…eu va doresc succes.

– Încurajarea dezvoltarii asigurărilor private de sănătate, cu posibilitatea opţiunii asiguratului pentru redistribuirea unei părţi din contribuţiile de sănătate pentru asigurările private. – Ce frumosss, cat de eclatanta viziune, mirobolanda idee.Bun. Cine face legislatia? Privatul? – pai privatul o sa doreasca PACIENTI SANATOSI si servicii putine, si PROFIT, si ..monopol. Asa ca urmarim cu mare interes modul de abordare. Cine are curaj sa liberalizeze piata asigurarilor in folosul pacientiilor? Da, intentia este laudabila, toti ne dorim, dar de ce nu reactivam planul CEPOI, de ce acel plan nu a fost bun? Sau nu a fost dorit??? cu casele mutuale de asigurari private? ….pai ce facem….spargem piata..si lasam libera concurenta??? Sau marile companii care sunt pe piata, musca cu acesta ocazie si din bugetul CNAS??? …asteptam cu intere noul pas, si sa vedem cine sunt cei din comisie..apoi va spun.

Ca si o concluzie ramanem la titlurile frumoase, intentiile laudabile, si un inceput bun ca si exercitiu de comunicare. Trebuie sa fii un presedinte si un premier dedicat tarii sa poti sa faci un lucru corect pentru cetateni, chiar cu riscul de a supara marile cancelarii.

Sunteti  pregatit domnule Presedinte Iohanis si domnule premier Ciolos sa ramaneti in istoria acestei tari, sau sunteti o noua dezamagire a unui popor spetit de munca, infometat de dreptate, care isi plange in liniste si bun simt copiii morti ce v-au dat acesta mare SANSA – sa va sacrificati pentru noi, sa fiti OAMENI.

Cand adormi pe perna de la Cotroceni seara dupa receptii si consultari cu partidele si ambasadele, dupa telefoanele cu sefii de state, dupa vinul bun romanesc, ..aminteste-ti ca ai o sansa de a te rupe de cei din jurul tau si de a face ceva cu riscul pe care il stii, sa pleci pe usa din dos injurat de ei dar pupat de nana Floare de la sat, pentru ca nimeni nu va vrea o reforma reala, nici politica, nici economica, nimeni nu da puterea poporului.  Asa ca ce alegi:  sa pleci in glorie cu o casa de la RAPPS si …respectele cancelariilor occidentale pentru cat de frumos, de drept si de tacut esti…sau cu respectele noastre, cu memoria unor unor copii morti care au miscat sistemul, si un loc in istorie…..depinde ce alegi…..ce OM esti.

dr.Horea Timis

 

One thought on “Guvernul Ciolos – faza pe Sanatate

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*